Igen, lehetséges, habár ez úgy hangzik kimondva, mint egy reklámszöveg.

Aki szeretne 60.000 Ft-ból legalább egy 5 napos nyaralást kihozni, amelyben útiköltség+szállás foglaltatik, annak először is le kell mondania a luxusról. Nem nyomorogni és csövezni kell, habár utóbbinak bizonyos életszakaszokban megvan a maga bája, hanem okosan kell szállást választani és ezen lehet a legtöbbet spórolni.

Mérlegeljük, hogy milyen céljaink vannak a nyaralás során! Mindenki mást szeret csinálni: valaki azért utazik, hogy víz mellett a strandon pihenjen, valaki művelődni szeret, míg mások a természetben töltik a nyaralásukat túrázással stb.

Én személy szerint két nap után halálra unom magam a strandon, így ezekre a nyaralásokra kevésbé vagyok vevő. Egyszerűen rajongok a városnézésekért, és bizony nyáron nagyobb esélyem van a fizetett szabadságra, mint máskor, így hideg vagy meleg van, én az aktív pihenést választom.

Kérlek benneteket, hogy ebből a szemszögből bíráljátok javaslataimat!


Szállások után kutatva

Nem ördöngösség szállást szerezni akár a világ bármely pontjára az internet segítségével. A keretünk 60.000 Ft/fő, így ebből nem futja azért egy thaiföldi kiruccanásra, de Európa és ezen belül kicsi hazánk is csodálatos, ezért lemondok az elefántokról most. Számomra jelent igazán nagy szívfájdalmat, hogy itthon nem biztos, hogy kihozok egy egyhetes nyaralást a fent említett összegből mondjuk a Balcsin júliusban.

A kulcsszó „hostel”. Van kicsi hostel, nagy hostel, luxus hostel, családi hostel, kolesz hostel, semmitmondó hostel, koszos hostel stb. A választék olyan széles, hogy győzzük megtalálni álmaink szállását. Döntő tényező az elhelyezkedése a településen belül, a szobák típusa (private vagy dorm), van-e benne fürdőszoba, van-e az árban reggeli.

A fürdőszoba kérdése mindig egy különösen érzékeny pont. A hostelek egy része tud olyan szállást adni, amelyben van külön fürdőszoba, de a közöstől sem kell megijedni, mert nagyon szoktak ügyelni a tisztaságra. Aki erre kényes, kétszer is gondolja meg, mit választ!

Ismertebb hostel szállásfoglaló oldalak:

www.hostels.com

www.hostelworld.com

www.hostelbookers.com

Mindegyik foglalási oldalon van magyar nyelvválasztási lehetőség. A foglalás 10%-át kell előlegben fizetni kártyás átutalással, amelyről e-mailben visszaigazolnak. Vigyázat, a hostelworld-nél a van lehetőség sms visszajelzést is kérni pluszban, nekem sosem jelzett még, pedig mindig kértem!

Nem mindig kell hostelt választani, mert egyik kedvenc oldalam, a booking.com (beszél magyar nyelven is), számos olyan hotelt, apartmant tud kínálni, amely annyiba kerül, mint egy privát szobás hostel szállás. Aki regisztrál, egyéb kedvezményekben is részesülhet foglaláskor. Továbbá elég csak a szállásra érkezéskor fizetni, és bizonyos időtartamon belül le is lehet ingyenesen mondani a foglalások nagy részét (nem mindet, vannak feltételei).


Néhány ötlet a 60.000 Ft-os álomnyaraláshoz


1. Montenegro

Kicsi ország az Adriai-tenger partján, ahol mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő pihenést. Tele van történelmi emlékekkel, lehet strandolni és világhíres természeti kincseiről. A Durmitor Nemzeti Park pedig az UNESCO Világörökségének része.

Szállás 15 /fő/éj körül már elérhető.

                        5 éjszakára 75 € = 23.250 Ft/fő

Utazás vonattal Budapestről 66 €-tól.

                        útiköltség = 20.460 Ft/fő

Aki inkább autóba ülne, az út oda-vissza Budapestről legalább 1500 km. Jó tanács, hogy 4 fővel már megéri autóba ülni.

A nyaralás összesen: 43.710 Ft/fő

Forrás: en.wikipedia.org


2. Róma

Az Örök Város, az európai kultúra egyik kiindulópontja, a világ egyik leglátogatottabb városa. Nem lehet nem szeretni ezt a várost, mert egyszerűen elképesztő hely. Persze nyáron meleg van, nagyon meleg és sok a turista, hihetetlenül sok, de aki bírja ezt a megpróbáltatást, vágjon bele! Javaslom, hogy a főbb turisztikai látványosságokhoz foglaljunk interneten előre jegyet, mert máskülönben órákig tartó hosszú sorokban tölthetjük az időnk nagy részét.

Szállás kempingben, ami nagyon népszerű ilyenkor nyáron, Róma külvárosaiban találhatók, jól felszerelt, kényelmes és még medence is van.

                        15 € körül már elérhető.

                        5 éjszakára 75 € = 23.250 Ft/fő

Utazás éjszakai vonattal Budapestről 98 €-tól

                        útiköltség = 30.380 Ft/fő

Utazás repülővel 41. 780 Ft/fő, így a vasúti közlekedés a javasolt, ha bele akarunk férni a keretbe. Ha 5 napra tervezzük az utat, akkor repülővel megvan 65.000 Ft-ból.

Az autót ne válassza senki, mert ez már az a távolság, amely egyhuzamban nagyon kényelmetlen lenne.

A nyaralás összesen: 53.630 Ft/fő

Forrás: utazas-nyaralas.info


3. Isztambul

Egy meg nem nevezett felmérés szerint Törökország az egyik legnépszerűbb úti cél a magyarok körében. Nos, amikor mi utaztunk a közelmúltban, a pénzváltás is gondot okozott, mert a pénzváltók nem sok török lírát tartanak maguknál arra hivatkozva, hogy a magyarok nem szoktak török lírát venni. Eltekintve a mindent átfedő okos felmérésektől, Isztambul kiváló nyári célpont. Aki fogékony az ilyesmire, a hangulata azonnal beszippantja és még hetekkel a hazaérkezés után is érzi a hatását. A város egy kaotikus és hangos forgatag, amely tele van szélsőségekkel. A hagyomány és a modernitás, a rendezettség és a káosz, a nyomor és a luxus mind egy helyen.

Szállások hostelben már 5.000 Ft/fő/éjtől, az árban kontinentális reggeli is van. Kávé nem nagyon kapható, ugyanis Isztambulban teát fogyasztanak, így a reggelihez is inkább azt adnak, jó erős fekete teát, ami nagyon finom.

                       5 éjszakára kb. 25.000 Ft/fő.

Utazás fapados repülővel, minden más jármű időigényes és kényelmetlen.

                        Oda-vissza jegy ára feladott poggyász nélkül 28.000 Ft/fő-től.

A nyaralás összesen: 53.000 Ft/fő.

Forrás: www.visit2istanbul.com


+ egy ötlet: München

München nem a legolcsóbb város, de ha sikerül 4 főt összehozni egy német kalandra, akkor megszervezhető autóval 60.000 Ft-ból. Az utazásba belefér egy müncheni városlátogatás, megnézni a Neuschwanstein kastélyt és ellátogatni a Sasfészekbe, Berchtesgadenba.

            Szállás 5 éjszakára kb. 40.000 Ft/fő-től elérhető.

            Utazás autóval kb. 18-20.000 Ft/fő fogyasztástól függően.

Vonattal 58 €-tól kaphatók jegyek budapesti indulással, de ha meg akarjuk nézni legalább a Neuschwanstein kastélyt, akkor további útiköltséggel kell számolnunk.

Forrás: www.telegraph.co.uk

Megjegyzés: 1 € = 310 Ft.