Az előszezon jó alkalom egy kis városlátogatásra. Egyrészt még nincs rekkenő hőség napközben, másrészt a szálláshelyek is olcsóbban kínálnak szobákat a kora nyári időszakban.

Nézzük tehát a ranglistát:


#10. Budapest, Magyarország

Forrás: budapest.hu

Igyekszem időnként turistaként szemlélni fővárosunkat és akkor magával tud ragadni a pillanat. Különösen a Budai Várban érezni ezt a hangulatot, ahol nyüzsögnek a külföldi turisták. Ilyenkor egy kicsit kizökkenek a mindennapok mókuskerekéből és feltölti a lelkemet a kézzel fogható történelem érzése. Javaslom nektek, hogy alkalmanként szemléljétek kicsit másképp hazánk kincseit és hihetetlen élményben lehet részetek!


#9. Velence, Olaszország

Forrás: telegraph.co.uk

Ez a város minden évszakban különleges. Nem elcsépelt imádni, rajongani érte, mert egyszerűen magával ragad a hangulata, a mássága. Mivel ennyire népszerű, elkerülhetetlen a turisták tömegének jelenléte, de azért vannak napszakok és városrészek, ahol nincs minden tömve kicsi japán fotómániásokkal.


#8. Prága, Csehország

Forrás: pragueproteinspring.org

Egyesek szerint a mi Budapestünk szebb, mint Prága. Egyszerűen nem értem az összehasonlítást, hiszen a két város nagyon más. Nem is akarok hasonlítgatásokba bonyolódni. Prágára a legjobb jelző, hogy bájos. A külvárosok azért annyira nem, de akinek a szocreál az otthon érzését nyújtja, annak ajánlom figyelmébe a külvárosi részeket is. Először is egy prágai városnézéshez kényelmes cipőt válasszatok, amit a nap végére nagyon becsülni fogtok! Másodszor kell sok türelem a rengeteg turista miatt, de a élmény minden apró kellemetlenségért kárpótol. Be lehet fizetni számos rendhagyó tematikus városnézésre (magyarul nem elérhető), mint például a II. világháborús helyszínek felkutatása.


#7. Berlin, Németország

Forrás: 2-venture.de

A német főváros dinamikus, modern és egyben a mai napig őrzi történelmi sebhelyeit. A 20. század mély hegei ma is kézzelfogható élmény nyújtanak, de egyben igazi multikulturális olvasztótégely, ahol kiállítások, múzeumok es mindenféle kulturális programok váltják egymást. Az év minden szakában hatalmas élményt nyújt.



#6. Amszterdam, Hollandia

Forrás: arnojenkins.com

Erről a városról sokszor a legális könnyűdrogok és a szabados élet jut eszünkbe, pedig nem is olyan régen nagyon megszigorították a könnyűdrogok árusítását. Külföldieket ki sem szolgálnak – legalábbis legálisan – így sokkal inkább újra a város különleges bája fog eszünkbe jutni. Számos érdekes múzeum mellett maradjon időnk a város hangulatát is élvezni, de az év nagy részében elég hűvös van, így ezt réteges öltözékben tegyük!


#5. Isztambul, Törökország

Forrás: telegraph.co.uk

Európai, ázsiai, közel-keleti? Mind egyben és épp ettől annyira magával ragadó. Minden városrész külön történet, sajátos élmény. A város lakosainak jelentős része muszlim, ezt tartsuk szem előtt! Aki nem bírja, ha hajnali 5-kor megszólal a müezzin imára hívása, ne foglaljon szállást mecset közelébe! Persze ez nem olyan könnyű ám, hiszen a városban több ezer mecset van. A turistákkal szemben nagyon liberálisak, nincs dress code, de a mecsetekbe csak megfelelő öltözékben lehet belépni. Jó hír, hogy ott adnak nekünk ruhát, ami teljesen díjtalan, ahogy a belépés is. A török kávé ott nem magától értetődő, főleg teát isznak, de az rettentő finom.


#4. Barcelona, Spanyolország

Forrás: eca2014.com

Bohém, laza és nagyon izgalmas város. Aki Barcelonát választja úti célnak, nem fogja megbánni, hiszen a kulturálódás mellett van lehetőség strandolni, és egyszerűen csak magunkba szívni a város forgatagát. Kihagyhatatlan a sok látnivaló mellett a Las Ramblas, amely minden napszakban nyüzsgő sétálóutca. A katalánok büszkék etnikai hovatartozásukra, ne hasonlítsuk őket más spanyolhoz, mert könnyen megsértődnek! Főleg ne éltessük a Real Madridot!


#3. Párizs, Franciaország

Forrás: telegraph.co.uk

Talán nem kell különösen bemutatni a francia fővárost, amely az európai történelem és kulturális fejlődés fontos helyszíne. Nézzünk meg mindent, amit tudunk, de senki ne induljon útnak kész útiterv nélkül, mert könnyen el tud kalandozni a figyelmünk és azt vesszük észre, hogy indulni kell haza, de még nem láttuk a kötelezők felét sem. Ahogy sok városba, ide is többször kell elmenni, hogy mindenre jusson időnk. Mindenesetre tervezzünk úgy, hogy élvezzük a város magával ragadó világát is, anélkül nem sokat ér az egész!


#2. Róma, Olaszország

Forrás: telegraph.co.uk

Ez a város is a többször nézős kategória, amely annyira sok kulturális élményt kínál, hogy csak győzzük kiszelektálni a számunkra érdekesebbeket. Nyáron nagyon meleg van, a szállások drágák, a turisták száma hirtelen sokszorosára nő, és előre foglalt belépőjegyek híján órákat főhetünk a napon a sorban állás alatt. Érdemes menni a tavaszi/kora nyári időszakban vagy ősszel, hiszen sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak! Ez az Örök Város, minden évszakban örök élmény!


#1. London, Nagy-Britannia

Forrás: visitlondon.com

Borongós idő, rossz ételek, meleg sör, nem túl kedves britek….valóban ez az igazság? A bevándorlóknak köszönhetően igazi multikulturális olvasztótégely. Az időjáráson nem lehet változtatni, de az ételek és az emberek színesek és izgalmasak. A sör még mindig nem jó, de nem is egy sörnemzet. Van helyette sok minden más: double-decker, union jack, God bless the Queen, Buckingham Palace, Hyde Park, British Museum stb.


A lista további helyezettjei:

#11. Madrid, Spanyolország

#12. Firenze, Olaszország

#13. Bécs, Ausztria

# 14. Edinburgh, Skócia

# 15. Dublin, Írország

# 16. München, Németország

# 17. Krakkó, Lengyelország

# 18. Szentpétervár, Oroszország

#19. Milánó, Olaszország

#20. Brüsszel, Belgium

Készült a travbuddy.com felmérése alapján.

A listával lehet vitatkozni, lehet javaslatokat tenni, tapasztalatokat megosztani, csak írjátok meg!